Orange Autumn Squash Juice

Pomarańcze świetnie wzmacniają układ odpornościowy, a jako doskonałe źródło witaminy C zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Po wyciśnięciu pomarańczy i dyni otrzymasz sok z witaminami A i C.

Wskazówki

Umyj dynię, potnij i usuń gniazdo.

1.
list

Umieść dynię na lekko naoliwionej blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza (otwartą stroną do dołu) przez 20 minut. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

2.
list

Odbierz i podziel pomarańczę na cząstki.

3.
list

Gdy dynia jest wystarczająco chłodna, wyciśnij razem z mlekiem.

4.
list

Wyciśnij pomarańczę.

5.
list

Dobrze wymieszaj. Możesz udekorować serem. Podawaj.

6.
list
  • Składniki na 2 porcje

  • 1/2 niewielkiej dyni piżmowej
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki mleka
  • 11/2 łyżki parmezanu

    Wskazówki

    Umyj dynię, potnij i usuń gniazdo.
    1. list
    Umieść dynię na lekko naoliwionej blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza (otwartą stroną do dołu) przez 20 minut. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
    2. list
    Odbierz i podziel pomarańczę na cząstki.
    3. list
    Gdy dynia jest wystarczająco chłodna, wyciśnij razem z mlekiem.
    4. list
    Wyciśnij pomarańczę.
    5. list
    Dobrze wymieszaj. Możesz udekorować serem. Podawaj.
    6. list

Tips

W tym przepisie użyliśmy mleka pełnego, 3,25% tłuszczu mlecznego, ale można użyć mleka niskotłuszczowego lub beztłuszczowego, jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii lub tłuszczu.

Nutrition Facts
2 servings per container
Serving size 1/2 of recipe (355g)

Amount per serving
Calories 172
% Daily Value*
Total Fat 3g 4%
Saturated Fat 2g 10%
Trans Fat 0g
Cholesterol 9mg 3%
Sodium 95mg 5%
Total Carbohydrate 35g 12%
Dietary Fiber 2g 7%
Total Sugars 14g
Includes g Added Sugars 0%
Protein 6g

Calcium 23mg 2%
Iron 8mg 45%
Witamina D 6%
Witamina E (alfa tokoferol) 15%
Witamina K 3%
Tiamina 16%
Ryboflawina 11%
Niacyna 12%
Witamina B6 17%
Kwas foliowy 16%
Witamina B12 5%
Kwas pantotenowy 12%
Magnez 20%
Fosfor 15%
Potas 24%
Cynk 5%
Miedź 9%
Mangan 20%
Selen 7%
Not a significant source of vitamin D, or potassium.

The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.