Pomarańcze świetnie wzmacniają układ odpornościowy, a jako doskonałe źródło witaminy C zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Po wyciśnięciu pomarańczy i dyni otrzymasz sok z witaminami A i C.
Wskazówki
Umyj dynię, potnij i usuń gniazdo.
Umieść dynię na lekko naoliwionej blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza (otwartą stroną do dołu) przez 20 minut. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Odbierz i podziel pomarańczę na cząstki.
Gdy dynia jest wystarczająco chłodna, wyciśnij razem z mlekiem.
Wyciśnij pomarańczę.
Dobrze wymieszaj. Możesz udekorować serem. Podawaj.
Składniki na 2 porcje
- 1/2 niewielkiej dyni piżmowej
- 1 pomarańcza
- 1/2 szklanki mleka
- 11/2 łyżki parmezanu
Wskazówki
Tips
W tym przepisie użyliśmy mleka pełnego, 3,25% tłuszczu mlecznego, ale można użyć mleka niskotłuszczowego lub beztłuszczowego, jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii lub tłuszczu.
Recipe Tags:
Chlorek Dynia piżmowa Kwas pantotenowy (Vitamin B5) Magnez mleko Pomarańcze Potas Ser parmezan Sok Wapń Witamina A Witamina CRecipe Category:
Juice
Comments
Related recipes
Sok z banana, kapusty i mleka sojowego
Smoothie z jagód o działaniu antyoksydacyjnym
Zupa ziemniaczana na stan zapalny żołądka
Koktajl bananowy dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego
Energetyczne smoothie z awokado
Sok pomarańczowo-pomidorowy