Carrot Broccoli Juice

Brokuły wyróżniają się jako najbardziej skoncentrowane źródło witaminy C. Jeśli przygotujesz je z owocami i warzywami w sposób opisany poniżej, otrzymasz sok tak smaczny, że zapomnisz, jak jest zdrowy.

Wskazówki

Umyj i pokrój brokuły. Napełnij garnek wodą. Dodaj szczyptę soli i zagotuj. Umieść brokuły we wrzącej wodzie i sparz je przez około 3 minuty. Odstaw brokuły do ostygnięcia.

1.
list

Umyj marchewkę, jabłko i pomidora i pokrój je na kawałki.

2.
list

Obierz, pokrój i wymieszaj banana z mlekiem.

3.
list

Wyskaj w następującej kolejności – mieszanka brokułów, marchew, jabłka, pomidory i banany.

4.
list

Dodaj syrop z agawy do świeżo wyciśniętego soku. Dobrze wymieszaj i podawaj.

5.
list
  • Składniki na 2 porcje

  • szczypta soli (do blanszowania brokułów)
  • 1/2 szklanki brokułów
  • 1/2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 1/2 jabłka
  • 1 banan
  • 3/4 szklanki mleka
  • 11/2 łyżki syropu z agawy

    Wskazówki

    Umyj i pokrój brokuły. Napełnij garnek wodą. Dodaj szczyptę soli i zagotuj. Umieść brokuły we wrzącej wodzie i sparz je przez około 3 minuty. Odstaw brokuły do ostygnięcia.
    1. list
    Umyj marchewkę, jabłko i pomidora i pokrój je na kawałki.
    2. list
    Obierz, pokrój i wymieszaj banana z mlekiem.
    3. list
    Wyskaj w następującej kolejności - mieszanka brokułów, marchew, jabłka, pomidory i banany.
    4. list
    Dodaj syrop z agawy do świeżo wyciśniętego soku. Dobrze wymieszaj i podawaj.
    5. list

Tips

W tym przepisie użyliśmy mleka pełnego, 3,25% tłuszczu mlecznego, ale można użyć mleka niskotłuszczowego lub beztłuszczowego, jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii lub tłuszczu.
Jeśli stosujesz dietę odchudzającą, nie używaj syropu z agawy.
Jeśli jesteś na diecie "na czczo", zamień mleko na wodę i nie używaj syropu z agawy.

Comments

1 Comment

  • Irene Wozniak says:

    I just love your recipes can’t wait to try them, I need to increase my platelet count Hope this does the trick , Is there a book I can but with the recipes instead of on line?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related recipes

Nutrition Facts
2 servings per container
Serving size 1/2 of recipe (317g)

Amount per serving
Calories 177
% Daily Value*
Total Fat 4g 5%
Saturated Fat 2g 10%
Trans Fat 0g
Cholesterol 9mg 3%
Sodium 67mg 3%
Total Carbohydrate 35g 12%
Dietary Fiber 5g 17%
Total Sugars 23g
Includes g Added Sugars 0%
Protein 5g

Calcium 14mg 2%
Iron 4mg 23%
Witamina D 9%
Witamina E (alfa tokoferol) 6%
Witamina K 79%
Tiamina 8%
Ryboflawina 17%
Niacyna 6%
Witamina B6 21%
Kwas foliowy 18%
Witamina B12 7%
Kwas pantotenowy 9%
Magnez 11%
Fosfor 15%
Potas 20%
Cynk 5%
Miedź 7%
Mangan 17%
Selen 7%
Not a significant source of vitamin D, or potassium.

The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.